Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΛΑ ΜΑΧΑΛΑ"

20 Μαΐ 2018

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ



Είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο να πληροφορηθούμε για τις δραστηριότητές του και έτσι να ενημερώσουμε τους Φίλους της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στο ωραίο αυτό νησί της Αφρικής στη Μαδαγασκάρη.

Η νοσταλγία της Ορθοδοξίας
Η Μαδαγασκάρη εκκλησιαστικώς υπάγεται στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής...

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος με πατρικό ενδιαφέρον παρακολουθεί και με κάθε τρόπο συμπαρίσταται στο ευλογημένο λειτούργημα της Ορθοδόξου Ιεραποστολής που επιτελείται με πολλούς κόπους και αγώνες από τον σεμνό κληρικό, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιγνάτιο.
Οι άνθρωποι της περιοχής είναι ήσυχοι και φιλειρηνικοί. Θρησκευτικώς ακολουθούν από παλαιά διάφορες προγονικές ειδωλολατρικές θρησκείες και από τον χριστιανισμό προτεσταντικές ομολογίες και τον ρωμαιοκαθολικισμό. Τα τελευταία χρόνια επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ζήλο για την Ορθοδοξία.
Η Ορθόδοξος Ιεραποστολή άρχισε με τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Κελλή (τον πρώτο μετέπειτα Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κυρό Νεκτάριο) και συνεχίζεται για τέσσερα χρόνια τώρα με άγρυπνο και συστηματική εργασία από τον οικείο Επίσκοπο κ. Ιγνάτιο (Σεννή).


Σήμερα οι Ορθόδοξοι αριθμούν περί τους 7500. Κατόπιν κατηχήσεως δια του Μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος προσέρχονται στην Ορθοδοξία. Το ευχάριστο είναι πως ο πόθος, η αναζήτησι για την Αποστολική και Αγιοπατερική πίστι μας ευρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Η αδολότητα των προθέσεων, ο πλούτος της Ορθοδόξου Λατρείας τους ελκύουν.




Ιεροί Ναοί – Ενορίες
Μετά από κοπιώδεις επιδιώξεις με τις δωρεές Φίλων της Ιεραποστολής οι κτιστοί ιεροί Ναοί, γιατί υπάρχουν και πρόχειροι, ανέρχονται στους 58. Επίσης έχουν χειροτονηθεί 25 ιθαγενείς κληρικοί (ιεροδιάκονοι – ιερείς). Οι Κληρικοί, οι Κατηχητές μαζί με δύο λαϊκά μέλη της Εκκλησίας από την Ελλάδα προσφέρουν πολλά στην Ιεραποστολή, βοηθούν στο έργο της Κατηχήσεως και της προετοιμασίας των νεοφωτίστων.
Στην περιοχή με τη μέριμνα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου λειτουργεί και Εκκλησιαστική Σχολή, που φοιτούν για 2 χρόνια υποψήφιοι κληρικοί.

Εκκλησιαστική – Πνευματική πρόνοια
«Βεβαίωσον αυτούς εν τη πίστει …».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Θεοφιλέστατος φροντίζει για την πνευματική καθοδήγησι των πιστών και των νεοφωτίστων. Πραγματοποιούνται οι ακολουθίες της Εκκλησίας, μελέτη της Αγίας Γραφής και των βίων των Αγίων.
Το μεταφραστικό έργο επιτελείται με διάφορες εκδόσεις στην τοπική γλώσσα.



Φιλανθρωπικό – Κοινωνικό έργο
«Εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι μιμούμενοι το έργο του φωτιστού του Γένους μας Κοσμά του Αιτωλού που ίδρυε σχολεία μεριμνούν για την μόρφωσι των νέων. Λειτουργούν πρωινά συσσίτια για 800 παιδιά … Παροχή ειδών διατροφής και ρουχισμού για κάλυψι βασικών αναγκών μία φορά την εβδομάδα για 950 οικογένειες.
Επίσης λειτουργεί στη περιοχή και ιατρείο. Αξιέπαινη είναι η εθελοντική εργασία 8 γιατρών από την Κύπρο που τους καλοκαιρινούς μήνες βοηθούν σημαντικά το έργο της Ιεραποστολής. Αποστέλλονται με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου.
Ένα ακόμη αξιόλογο έργο είναι το Γηροκομείο στο χώρο του Επισκοπείου. Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα περιλαμβάνονται βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.

Προοπτικές
Στη Μαδαγασκάρη με τη Χάρι του Θεού υπάρχει γόνιμο έδαφος αναπτύξεως του ιεραποστολικού έργου, χρειάζονται όμως συνεργάτες κληρικοί και λαϊκοί από την Ελλάδα. Καλοπροαίρετοι πιστοί με εμπειρία του εκκλησιαστικού βίου είναι «εύχρηστοι» σε κάθε είδους διακονία, οι ανάγκες είναι πολλές και επιτακτικές και κάθε ταπεινή προσφορά μεταποιείται σε ευλογία.                 

Δημήτριος Τσερεγκούνης        

Μαδαγασκάρη: Νησιωτική Χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Πρωτεύουσα Ανταναναρίβο. Πληθυσμός 24.430.325 κάτοικοι (απογραφή 2016). Θρήσκευμα: Διάφορες προγονικές ειδωλολατρικές θρησκείες 48%, Χριστιανοί 45%, Μουσουλμάνοι 7%

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ», ΤΕΥΧΟΣ 122

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου